Vörös pöttyös könyvek rajongói oldala - Vörös pöttyös? Szeretem

Üdvözöllek a könyvek Világába, kérlek nézz be hozzám, akár válogathatsz kedvedre. Olvasni jó, itt elfelejtheted a gondodat, mert a Könyv Szelleme segit megvigasztalni, csak kérd szívvel. Az Időtlen szerelem Kerstin Gier fantasyjának rajongói oldala.

Az öreg bánya titka

(1973)

 

A falu melletti domboldalon a gyerekek megtalálják a régi, már nem használt bánya elfelejtett bejáratát. Ketten bemennek, megnézik, majd szólnak a felnőtteknek...


Nemzet: magyar
Stílus: családi

Az öreg bánya titka stáblista

Szereplők:
Bánhidi László
Gasch Lipót

Kovács Krisztián
Kisvacak

Szergej Elisztratov
Pocok

Losonci Gábor
Lacó

Kassai Tünde
Gerlinda

Zsibók István
Kenguru Péter

Zsibók László
Kenguru Pál

Balogh Zsuzsa
Baráthné

Gyenge Árpád
Kalauz

György László
Idegen

Kern András
Pirosfej tizedes

Lengyel Erzsi
asszony

Moór Marianna
Irma

Orsolya Erzsi
Vilma néni

Pádua Ildikó
asszony

Siménfalvy Sándor
Grandpa Hollán

Szegvári Menyhért
II.határőr

Tándor Lajos
Baráth apuka

Tartsay Vilmos
Tivadar

Vogt Károly
határőr
 
rendezte
Fejér Tamás

forgatókönyv
Berkes Péter

 

 

Az öreg bánya titka
minisorozat

Lacó és Tivadar (részlet az 5. részből)
Lacó és Tivadar (részlet az 5. részből)
Rendező Fejér Tamás
Forgatókönyvíró Berkes Péter
Dramaturg Békés József
Operatőr Mezei István
Vágó Ilosvay Katalin
Hangmérnök Kovács György
Jelmeztervező Vincze Zsuzsa
Díszlettervező Vajó András
Gyártásvezető Gotz Jenő
Gyártás
Gyártó Magyar Televízió, a Magyar Filmgyártó Vállalat közreműködésével
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 5 x 30 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Magyar Televízió

A történet egy magyar bányászfaluban, Óbányán játszódik, ami az országhatártól mindössze 1 km-re helyezkedik el. A falutól 2 km-re van egy bányató, ahova a fiúknak tilos menniük.

1. rész:

Egy különösen heves éjszakai vihar és esőzés után egy helyen megnyílik a föld és egy bányajárat tűnik föl benne. A bejáratot a faluban lakó fiúk fedezik fel. Már ekkor megjelenik Gasch Lipót (Bánhidi László), aki idegesen viselkedik és elzavarja a fiúkat. Azt lehet hinni, hogy a biztonságuk miatt aggódik, mert a betörő vízre, az omlásra, a szivárgó és felrobbanó gázra hívja fel a figyelmüket. Talán igaza is van, mert Lacó és Pöcök elhatározzák, hogy felderítik a bányát. Egy-egy elemlámpával felszerelkezve nekivágnak a járatoknak, hamarosan azonban utoléri őket Gasch Lipót és újfent elzavarja őket. Hogy a fenyegetésének nyomatékot adjon, a helyi határőrséget is kihívja. Pirosfej tizedes (Kern András) és két embere robbanóanyagot helyeznek el az újonnan keletkezett bejáratnál és berobbantják a lyukat. (közvetlenül előtte Lacó azt hiszi, hogy Kisvacak lement a lyukba, de kiderül, hogy csak egy közeli fára mászott fel).

 • 2. rész:

A fiúk elhatározzák, hogy a bejárat elzárásért bosszúból Gasch Lipót háza előtt robbantanak egy házi készítésű vegyületet (amit Pöcök készített és egy babahintőporos dobozba rakott). A doboznak robbannia kellene, ha ütés éri. Ekkor Irma, Gasch Lipót unokahúga tűnik fel egy Skoda kombi autóval, és véletlenül az autó egyik kereke ráhajt a „robbanótöltet”-re, az azonban nem robban fel. Az autóból négy nagy bőröndöt visznek be Gasch Lipót házába. Lipót elmondja Irmának, hogy a vihar nagy kárt okozott neki. A gyerekek megbeszélik, hogy délután találkoznak a tónál. A Kenguru ikrek megtalálják a kilapított dobozt, amit elhajítanak és az földet érve felrobban. Pecázás közben megállapítják, hogy a Lipótot ért „viharkár” (mivel csak egy épülete van, és azon nem látszik károsodás) és a négy bőrönd gyanús, amit ki kell nyomozni. Elhatározzák, hogy felváltva figyelni fogják a házat. Lacóéknál otthon a szülők arról beszélgetnek, hogy két-három hétre egy rokongyerek fog hozzájuk érkezni Budapestről, Tivadar.

 • 3. rész:

Lacó szándékosan nem megy ki a rokongyerek elé a buszmegállóhoz, mert attól fél, hogy a nehéz bőröndjét neki kellene cipelnie. A Budapestről érkező buszról Tivadar valóban egy nagy bőrönddel és egy hátizsákkal száll le. Tivadar a bőröndjén ülve várakozik, és amikor Irma arra megy az autójával, Tivadar lestoppolja. Irma elviszi a fiút Barát Laciék házához, ahova kérte. Miután lepakolják a fiú holmiját, Irma egy helybéli gyerek útbaigazítása alapján elviszi Tivadart oda, ahol a többi gyerek tartózkodik. Tivadar az előzetes várakozásokkal ellentétben (túlzott tisztaság és rendszeretet) lazára veszi a figurát, és a fiúktól a házi szabályok felől érdeklődik. Kiderül, hogy a szülők csak este 6 óra felé érnek haza, tehát a gyerekek egész nap azt csinálnak, amit akarnak. Tivadart hamar beavatják a Gasch Lipót körüli titkok feltárásába. Majd körbekérdezik a falusiakat, hogy mit tudnak „Lipi bácsiról”, akiről nekik „dolgozatot kell írniuk”. Mindenhol némi információmorzsához jutnak Gasch Lipóttal kapcsolatban és mindenhol étellel kínálják őket, amiből egy idő után elegük lesz. Ezalatt Pöcök otthon egy rádió javításával foglalkozik, majd Tivadar ötletét megfogadva a bánya fémtornyára mászik fel (a belépést tábla tiltja). Amikor a binokulárjával körbepásztázza a környéket, észreveszi, hogy Gasch Lipót udvarában ott van az unokahúga az autójával, és mellettük még egy ismeretlen férfi, overallban és bányászsapkában.

 • 4. rész:

Amikor Pöcök erről beszámol Lacónak és Tivadarnak, azok értetlenkedve fogadják a hírt. Pöcök másodszor is felmászik a toronyba, és azzal jön vissza, hogy az udvarban senkit nem lehet látni. A fiúk, felhasználva, hogy Tivadar „városi fiú”, és iskolai feladatot teljesít, megpróbálnak Gasch Lipót udvarába bejutni, az öreg azonban elküldi őket. Ekkor Pirosfej tizedeshez fordulnak, akinek jelentik az ismeretlen férfi fel- majd eltűnését. Pirosfej tizedes beviszi magával Tivadart, mondván, hogy a fiúnak dolgozatot kell írnia, de csak a pajtában sikerül összeszedniük pár ócska holmit, idegent nem látnak sehol. Pirosfej tizedes csalódottan távozik. Másnap a torony tetején csillogást látnak, majd rájönnek, hogy azok Morse-jelek, és Gerlinda megfejti a jelentésüket: SOS. A toronyban Pöcököt találják. Pöcök elmondja nekik, hogy amikor a néni (=Irma) elment az autóval, Gasch Lipót és az idegen lementek a kerekeskútba.

 • 5. rész:

A Lacó és Tivadar elemlámpával felszerelve leereszkednek Gasch Lipót kerekeskútjába, Pöcöknek az a feladata, hogy ha húsz perc múlva nem érnek vissza, akkor „intézkedjen”. A bányában a fiúk Gasch Lipótot és az idegent látják, amint italokat pakolnak és a csempészésről beszélgetnek. A fiúk óvatlanságukban zajt csapnak, az idegen utánuk megy és megtalálja a hátrahagyott lámpájukat, majd őket magukat is. Eközben Pirosfej tizedes Irma autóját ellenőrzi az országúton, de az autóban nincs semmi tiltott dolog. Pöcök nagyon nyugtalanná válik, mert a fiúk túl sokáig vannak lent, és elmegy. Gerlinda és Kisvacak a fiúkat keresi, a Kenguru ikreket megfigyelésre hátrahagyja. Gasch Lipót és az idegen fogva tartják a két fiút, azon tanakodnak, hogy magukkal vigyék-e őket a határon túlra, vagy engedjék-e el őket. Pöcök visszatér hozzájuk, és a hangosbeszélője segítségével azt a látszatot kelti a két férfiban, hogy ő is egy felnőtt és fegyvere van. Megpróbálja elérni, hogy azok elengedjék a fiúkat.

A két Kenguru iker összeszólalkozik és birkózni kezdenek, aminek Pirosfej tizedes vet véget. A fiúk elmondják neki, hogy már reggel óta várnak a többiekre, és hogy Lacó és Tivadar a toronyba mentek, ahol Pöcök várja őket. Pirosfej tizedes felmászik a toronyba és távcsövével észreveszi Irma kocsiját. A nő átmászik a kapun, majd leereszkedik a kerekes kútba. Irma leleplezi Pöcököt és mindhárman fogollyá válnak. Pirosfej tizedes azonban utánamegy, és amikor az „idegen” egy bicskával fenyegeti a fiúkat, közbelép. Mindhármukat letartóztatják, a fiúkat pedig Pirosfej tizedes nagyon megdicséri.

Az epizódok címei:

 1. Amelyben megnyílik a föld és Kisvacak eltűnik (29 perc)
 2. Amelyben bezárul a föld, feltűnik viszont négy bőrönd (30 perc)
 3. Amelyben megjelenik Tivadar és még valaki (31 perc)
 4. Amelyben semmi sem a várakozásnak megfelelően történik (32 perc)
 5. Amelyben bizonyossá válik, hogy az nevet, aki utoljára nevet (27 perc)

  Szereposztás:

  (zárójelben azoknak a részeknek a sorszáma, amiben szerepelt)

  Filmezési helyszínek:

  A filmet Csolnokon, a Gete-hegy lábánál meghúzódó bányászfaluban vették fel.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 237
Tegnapi: 450
Heti: 687
Havi: 9 300
Össz.: 382 308

Látogatottság növelés
Oldal: MEGFILMESÍTETT KÖNYVEK 29
Vörös pöttyös könyvek rajongói oldala - Vörös pöttyös? Szeretem - © 2008 - 2019 - vorospottyos-konyvek.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »